Петте най-популярни парфюма на всички времена

Петте най-популярни парфюма на всички времена

 

Всяка жена може да намери по нещо за себе си в няколко класически аромата, чиито нотки варират от цветни до ориенталски. Парфюмът може да пробуди женственост, чувственост, екзотика – или всичко това в една уникална феерия от чувства.  Определени аромати отдавна са оставили отпечатък в сърцата и умовете на жените по целия свят.

Въпреки че парфюмите съществуват от древни времена в Египет, Римската империя и Персия, производството и продажбата на съвременния парфюм, както ни е познат днес, е започнало в края на 19 век. Чрез комбинацията от множество природни аромати  като дървесни кори, цветя и плодове се създава цяла индустрия, която печели около 31 милиона годишно в световен мащаб. Анализаторите от „Global Industry” Inc, които публикуват пазарни проучвания за повече от 9,500 компании от 36 националности по целия свят, докладват, че международния пазар за парфюми и аромати ще бъде оценен на 45.6 милиарда долара до 2018 година.

Почти всяка известна личност в наши дни пуска парфюм на пазара. Парфюмите се предлагат не само от козметичните компании и модните дизайнери, но също и от знаменитостите. Наскоро парфюмът “Lovely” на Сара Джесика Паркър стана най-популярния парфюм под името на звезда, предлаган във Великобритания според Daily Mail Online. Въпреки че няколко аромата, предлагани от знаменитости попаднаха в топ списъка на продажбите на парфюми, те не могат да се състезават с утвърдената популярност на класическите парфюми, предлагани от модните къщи и козметичните компании.

Докато нови и необичайни парфюми се предлагат на пазара всеки сезон, следните 5 класически аромата са издържали теста на времето, непостоянните пазари и променящите се тенденции. Тези парфюми не само са променили изцяло отношението на жените (и на мъжете) към парфюмите, но те имат дълбоко историческо значение. С фините си, но отличителни нотки, неповторимост, стратегически маркетингови кампании и дори благодарение на противоречия, тези парфюми са станали най-популярните и продавани аромати в света.

5. L’Air Du Temps на Нина Ричи

 

Nina Ricci L`air du Temps парфюм за жени EDP

 

Женственият аромат, който е пуснат на пазара през 1948 включва върхови нотки: карамфил и гардения, средни нотки: столистна роза и базови нотки: сандалово дърво Mysore и перуника. Синът на Нина Ричи искал да разшири модната къща на майка си, въвеждайки я в бизнеса с парфюми, а резултатът от неговите усилия е L’Air Du Temps. Оттогава ароматът става неизменна съставка на други тоалетни продукти като душ-гелове, лосиони за тяло, дезодоранти, пудри и сапуни.

4. Opium на Ив Сен Лорен

YSL Opium парфюм за жени EDP

 

Почти 40 години, Опиум от Ив Сен Лоран реализира множество продажби и провокира противоречиви мнения. Създаден от парфюмериста Жан Луис Сиелзак и представен през 1977, първият спор около парфюма възникнал заради името му, което разгневило китайското население в Америка. Те поискали Лоран, който лично измислил името на парфюма, да се извини, че е пренебрегнал китайската история и трагедията от опиумните войни, и да избере друго име. По ирония на съдбата, противоречията около парфюма увеличили продажбите му и той се превърнал в един от най- продаваните парфюми. Оттогава търсенето на парфюма във Франция и чужбина е поразително.

Друг спор възникна през 2000 година във Великобритания, когато на реклама на Опиум със сексуален подтекст се появи моделът Софи Дал, гола, само по високи токчета и с ръка върху гърдите си. Парфюмът е устоял на бурите и продължава да привлича жените с пикантните си, чувствени нотки. Връхните нотки на Опиум включват мандарина, кориандър и пипер; Средните -  жасмин и роза; базовите: смирна, кедър и сандалово дърво.

3. Shalimar на Герлен

Guerlain Shalimar Parfum Initial парфюм за жени без опаковка EDP

Шалимар е първият ориенталски аромат в историята. Жак Герлен представил аромата през 1925 година. Смята се, че е бил повлиян от любовната история между принцеса Мумтаз Махал и нейния съпруг – индийският император Шах Джахан. Тя го придружавала навсякъде по време на война, но умира на 39 годишна възраст при раждане. Шах Джахан посветил градината Шалимар и в нейно име построил Тадж Махал. Фонтаните на градината вдъхновили дизайна на флакона на парфюма. Той заел първо място на Изложбата на декоративните изкуства в Париж през 1925 година.

Неговите нотки, включващи бергамот, кехлибар, ирис и ванилия се смесват по уникален начин, вливащ чувственост в Шалимар, което му е спечелило репутацията на „Забранения аромат”. „Да носиш Шалимар означава да оставиш сетивата ти да те превземат”, казал веднъж Герлен, според сайта на компанията.

Има спор, свързан с произхода на думата „Шалимар”. Според сайта на компанията Шалимар от санскрит означава „храм на любовта”. През 2012 обаче бе публикувана статия във вестник The International Tribune,която се позовава на становището, че думата има арабски корени, и че често бива превеждана като „обител на светлината” или „лунна светлина”.

2. Joy на Жан Пату

 

 

 

Joy е създаден от Анри Алмера за френския моделиер Жан Пату, който представя парфюма на пазара по време на тежка икономическа депресия. През 1930 Пату изпратил парфюм Joy на 250 от най-добрите си клиенти в Съединените Щати. Ароматът доказал, че може да устои на сътресенията, породени от финансовия колапс по време на Голямата депресия. Joy  продължил да съперничи на най-добрите парфюми за всички времена. Днес си е спечелил признанието на един от най-успешните и популярни парфюми в света.

Описван като един от най-скъпите парфюми Joy съдържа 10,600 цвята от жасмин и 336 цвята от рози. Ароматът му носи „лек полъх на лавина от цветя от изток и запад”, споделя уебсайта на Пату. Компанията на Пату е представила няколко парфюма след Joy, но той остава номер 1 в историята й.

1.  Chanel No. 5 на Шанел

Chanel No. 5 на Шанел

Никой друг парфюм не е постигнал емблематичния статут на Chanel № 5. Коко Шанел стартирала продажбите на парфюма през 1921, защото искала „парфюм с аромат на жена”, а Chanel № 5 бил пионер с история, оставила зад себе си множество първи места в парфюмерийната индустрия.

С  различните си нотки, които включват жасмин, сандалово дърво, алдехиди и иланг-иланг, Chanel № 5 е първият парфюм, който комбинира в себе си много аромати във време, когато парфюмите са съдържали само един цветен аромат. Това е първият аромат, който е създаден с помощта на революционните техники на алхимията. И разбира се, той променил света на рекламата. Chanel № 5 станал първият парфюм, чиято реклама тече по време на Супер Купата, и който е промотиран от знаменитости като Кандис Берген, Никол Кидман и дори Брад Пит. Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк почете парфюма през 1959 и Анди Уорхол го увековечи в изкуството си. № 5 произхожда от последователността от ароматни формули, които парфюмеристът Ернест Бо представил на Коко Шанел, преди тя да се влюби в петата версия на аромата. Модната икона също така вярвала, че числото 5 носи късмет и в този случай изглежда е била права.

А кой е любимият ви класически парфюм? По какви критерии го избирате или просто, необяснимо за вас защо, сте пленени от уханието му?

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дамски парфюми, подходящи за лятото - част 2

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дамските парфюми, които ще бъдат хит за 2020

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Топ 10 на най-продаваните дамски парфюми на Givenchy

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив