Алдехиди - или как парфюмите се адаптират към аромата на кожата

Така наречената "алдехидна нотка" много често присъства и в мъжки, и в дамски аромати. Алдехидите всъщност представляват химически вещества, чиято миризма в чист вид напомня на тази на гранясало масло. Смесени обаче с други аромати, алдехидите започват да ухаят по съвсем различен начин - например могат да придобият мириса на свежи цветя. 

Освен това алдехидите имат и друга удивителна способност, която много допада на всички парфюмеристи - да се адаптират към естествения аромат на кожата и по този начин да удължават аромата на останалите нотки в композицията. Както и на парфюмния шлейф.

Миризмата на алдехиди в повечето парфюми напомня тази на шипровите нотки или на специфичния мирис, който се появява, след като сме загасили горяща свещ. А ако искате да си представите визуално алдехидите, то те приличат на обект, който е поставен зад замъглено стъкло. Те обвиват цялата парфюмна композиция и й придават свежест и влажност, в зависимост от концентрацията.

В допълнение можем да кажем ,че алдехидите магически имитират редки и скъпи съставки, например, ориенталски подправки, дърво, или дори редки видове рози.

Как се получават алдехидите?

Алдехиди се получават чрез редукция на мастни киселини. Този процес е познат още от Древността, когато хората са се опитвали да симулират сложни химически процеси - например, производство ментол от масло от мента, на камфор и борнеол от етерични масла и други подобни.

Първият синтетичен аромат, направен въз основа на алдехиди, създадени от Ернест Бо, е легендарният Chanel № 5. Мадмоазел Шанел случайно среща руският емигрант и вижда в негово лице бъдещият си триумф в парфюмерията. И, разбира се, не се заблуждава. Само няколко години по-късно светът получава своя нов шедьовър - лекият цветен парфюм под номер 5. Парфюмеристите от цял свят веднага биват очаровани от новите съставки.

Излишно е да казваме, че алдехидите бързо започват да се появяват в композициите на новите парфюми на всички модни къщи. Тези сложни химически съединения са използвани за създаването на огромно разнообразие от парфюми - тежки и леки, сладки и цветни.

Първоначално алдехидите са се използвали за създаването само на женски парфюми, а по-късно навлизат като съставка и в мъжката парфюмерия.

Парфюми с алдехиди в състава си

Аrpege от Lanvin (1927) 

в ароматната палитра на Arpege се включват още и нотките на праскова, момина сълза, бергамот, нетроли, ирис, лилия, роза, иланг-иланг, карамфил, ванилия, амбра, пачули, сандалово дърво, мускус и ветивер. Изключително подходящ избор е за всички съвременни делови дами.

Caleche от Hermes (1961) 

Уникалното на парфюмната композиция на Caleche е, че в нея се преплитат както свежи модерни нюанси, така и класически благородни нотки – алдехиди, иланг-иланг, мандарина, кипарис, бергамот, нероли, лимон, кипарис, роза, ирис, момина сълза, жасмин, гардения, тонка, мускус, ветивер, сандалово дърво, кехлибар, дъбов мъх и кедър.

Ако и вие имате свои любими парфюми, които съдържат алдехиди, можете да ги споделите с нас във формата за коментари :)

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Есен 2018: Новите дамски парфюми – Lancome, Armani и Prada

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюм на седмицата: Karl Lagerfeld for Her

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дамски хитови аромати за лято 2019

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив