Какво представлява парфюмът?

  • Какво представлява парфюмът?

 

 

Буквално наименованието парфюм идва от латински „per” и ''fumare”, което означава окадяване с ароматно вещество. Парфюмите са ароматни съединения, в които са смесени ароматизиращи вещества на базата на алкохоли, като най-голяма концентрация имат етеричните масла (особено розовото). В парфюмните комбинации се съдържат над 300 вещества с растителен, животински и химичен произход, разтворени в алкохол с висока концентрация. Натуралните масла, които съдържат в оригиналните аромати, се извличат под формата на екстракти от различни части на растенията и от животнски екстракти. Съвремената парфюмерийна индустрия е бързо и динамично развиващ се бизнес, който все повече използва изкуствено създадени ароматни съставки.

 

Изкуството да се създават парфюми се е зародило в Месопотамия и Египет, а по-късно е усъвършенствано от древните перси и римляни. Изкуството на парфюмерията е познато в Европа от 1221г, когато монасите от Санта Мария Новела от Флоренция създават свои ароматни комбинации със силно ароматно въздействие. Интересът към това занимание се засилва с годините, а едни от водещите държави са Англия, Франция и Италия, които и до днес са първенци в парфюмната индустрия.

 

Парфюмите са няколко вида в зависимост от съотношението между алкохола и етеричните масла. Увеличаването на процента на основните компоненти увеличава и трайността и интензивността на парфюмите.

 

 

Парфюмът (Le Parfum)  е ароматната комбинация с най-голяма трайност. Трае 12-18 часа , и съдържането на етерични масла е 10-20%.

 

Парфюмната вода (Eau de Perfume) е най-масовата и разпространена форма на парфюма и трае 8-12 часа.

 

Тоалетната вода (Eau de Toilette) има по-малка трайност от парфюма, етеричните масла са средно 2%, 60-80 % алкохол и около 20 % вода. Издръжливоста е 5-8 часа.

 

Одеколонът (Eau de Cologne) съдържа 3-5% ароматни масла, 80-90 % алкохол, и около 10 % вода. Издръжливоста е около 4 часа.

 

Ароматната вода (Perfumed Body Water) съдържа много малки концентрации ароматни компоненти, но е прекрасно хидратиращо средство.

 

Клиентите за нас

4.8 от 5
от над 2800 отзива
4.7 от 5
от над 450 отзива
4.4 от 5
от над 100 отзива

Абонирайте се за нашия бюлетин

Научавайте първи за нашите топ оферти

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на „бисквитки“. Научи повече тук. Затвори