Как да се справим с акнето през лятото

Случва ли ви се през лятото да забелязвате как на лицето ви се появяват нови и нови пъпки? Това е акнето, което се завръща със силата на кресчендо. Пъпките отдавна не са характерни само за тийнейджърите - все повече хора на възраст над 25 г. се сблъскват с тях и то най-често през горещите месеци от годината.  

Какво е акне?  

Акнето представлява упорит и хроничен проблем, от който страдат 85% от хората през определен период в живота си. В началото то започва с увеличаване на производството на себум - секрет от мастните жлези, който заедно с клетките запушва порите на кожата. По този начин бактериите, които обикновено обитават епидермиса, навлизат навътре и използват мастите в секрета като своя храна. В резултат на това се появява зачервяване и възпаляване на кожата, което се развива най-вече на места с повече мастни жлези - лицето, гърба и горната част на гърците.  

Лечението на акнето е дълъг и сложен процес, който трябва да се извършва под зоркия поглед на дерматолог. Днес съществуват множество лазарни процедури, които са сред най-предпочитаните възможности заедно с химичните медикаменти и пилинги.  

Акнето през лятото  

Слънчевите лъчи и топлото време са предпоставка за влошаването на състоянието на кожата на лицето, заради което се изисква полагането на специални грижи. Основните фактори, които допринасят за това, са невидимите UVA и UVB лъчи, потенето, горещото време и влажният въздух, които имат изсушаващо действие върху кожата и водят до повишаването на омазняването й, запушването на порите с мъртви клети и появата на нови пъпки и комедони. А ако добавим към това и използването на неподходяща слънцезащитна козметика, то акнето се превръща в сериозен проблем.  

Как да предпазим кожата си   

Заради вредното влияние на слънцето през лятото белезите от акне често се трансформират в пигментации, които остават с години. За да се предпазим от това, е от изключителна важност всеки път, когато ни се налага да е изложим на слънце дори и за кратко, да използваме подходящ слънцезащитен продукт.  

Трябва да знаете, че борбата с акнето е безмилостно жестока и трудна, за това само лазерната терапия не е достатъчна. Ако сте избрали този тип лечение, то трябва да го комбинирате както с медикаменти, така и със специална диета. За това обаче се консултирайте със специалист, тъй като самолечението често може да влоши състоянието ви. Той ще избере за вас подходящите продукти за качествено оздравяване.  

Профилактично употребявайте и микроелементи и витамини  

Ефект би оказало и правенето на домашна парна баня с лайка, розмарин, мента и копър, която спомага за по-лесното отстраняване на черните точки, които често са причина за поява на акне.  

Не бива да забравяте и че проблемната кожа се нуждае от безупречна хигиена - третирайте я поне два пъти дневно с почистващ лосион или мляко, препоръчвани от дерматолог. В никакъв случай не стискайте пъпките, защото по този начин ще засилите възпалението и ще позволите разпространяването им и по здрави места. Ако можете, избягвайте грима, а всеки път преди лягане задължително почиствайте лицето си основно.  

Подходящи слънцезащитни продукти при кожа с акне  

На първо място, доверявайте се на марки, които са не просто известни, но и клинично тествани. Купувайте онези слънцезащитни продукти, върху етикета на които пише думичката „некомедогенен“. И избягвайте плътните и ароматизирани консистенции, които оказват дразнещо влияние на кожата и запушват порите.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какви са спецификите на мъжката кожа и как да се грижим за нея 

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Времето оставя своя отпечатък върху лицето ви - доверете се на Filorga

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Полезни съвети за носенето на маски за лице

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив