Връхни, средни, базови нотки - да надникнем в парфюма

Видове нотки в парфюма

Ако някога сте се чудили защо един аромат сякаш претърпява метаморфоза, докато го носите, и умело променя благоуханието си, то днес ще си поговорим именно по този въпрос.

Вярваме, че любовта към парфюмите минава и през детайлното им познаване - какъв по-добър начин да оцениш още повече достойнствата на един продукт, освен чрез запознаване с допълнителна информация за него?

В частност, днес ще обсъдим "устройството на парфюма" - как неговото съдържание е базирано на внимателно и детайлно "етажиране" на неговите компоненти така, че крайният резултат да е една божествена есенция, която завладява съзнанието ни.


Всеки парфюм е изграден от връхни, средни и базови нотки


Именно в тях откриваме чудните съставки, отговорни за прекрасния аромат на любимите ни парфюми. Парфюмеристите внимателно и детайлно изследват кои именно суровини да включат в състава на композицията, за да достигнат до разковничето на успешната формула при създаването на есенции - баланс между сила на аромата, неговата трайност и извънредно приятното ухание. Условно нотките се разпределят в три групи - връхни, средни и базови, като всяка от групите притежава свои отличителни характеристики.

Съществуват съставки, които са използвани най-вече в една от групите и най-често биха могли да бъдат открити именно там. Трайността на аромата на всяка от групите е също съществен момент - всяка част от композицията на парфюма се характеризира с различно времетраене върху кожата на носещия го.


Връхни нотки


Връхните нотки са онзи аромат, който долавяме още с първото впръскване на парфюма. Благоуханието им трае средно между 5 и 15 минути - ето защо за тази група са предпочитани свежи съставки, които приковават вниманието и представят аромата по възможно най-добрия и завладяващ начин.

нотки в парфюма 1

Някои от най-често използваните съставки в групата на върховите нотки са цитрусите, цветята като розата и лавандулата, бергамота, а не рядко и свежи подправки като босилек и розмарин. Поради бързото им изпаряване, за тях се предпочита да са достатъчно оразличителни и правещи впечатление, за да изградят цялостното усещане за парфюма още в самото му начало.

За избор на връхни нотки често включваме свежи или горчиви аромати. В последствие, те балансирано се преплитат със средните нотки, докато накрая не се изгубят в силата на техния аромат.


Средни нотки


Средните нотки са сърцевината на парфюма - именно те са съставките, които рамкират цялостната му концепция. Съставляват около 70% от съдържанието на аромата и са далеч по-дълготрайни върху кожата от връхните - средните нотки долавяме между 20 и 60 минути.

нотки в парфюма 2

Към тази група спадат съставки като жасмин, иланг-иланг, канела, пипер, кардамон, лимонена трева - все компоненти, характерни със своя устойчив аромат. Именно те правят парфюма такъв, какъвто го познаваме - не случайно и биват определяни като неговото "сърце". Често в състава им влизат ароматни масла, тъй като са по-плътни и се характеризират с по-силен и устойчив аромат. Тук е и мястото на екзотичните и пикантни компоненти.

В последствие средните нотки биват постепенно изместени от базовите - основата на парфюма, върху която се гради цялата му композиция.


Базови нотки


Не случайно те биват наричани така - трайността им ни съпътства до над 6 часа от носенето на аромата.

Характерното при базовите нотки е, че тяхната роля е да придадат дълбочина и сила на аромата. Представете си ги като една стабилна основа, върху която поетапно се надграждат останалите благоуханни пластове.

Базовите нотки са богати на аромати и са изключително дълготрайни. Те умело се смесват със средните и, за определен период от време, действат в синхрон, за да създадат едно наистина божествено усещане. Базовите нотки проникват в кожата - ето защо ароматът им се долавя дълго след изпаряването на сърцевината на парфюма.

нотки в парфюма 3

Към основните съставки включваме елементи като ванилия, амбра, мускус, пачули, сандалово дърво, кедър.

Надяваме се да сме успели да ви запознаем по-детайлно със състава и съдържанието на любимите аромати. Следващия път, когато носите парфюм, обърнете внимание на случващата се магия - как едни благоухания биват заместени от други, още по-изтънчени и вдъхновяващи.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматна история: Иновативните подходи към ароматите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Сандалово дърво - екзотичен и ориенталски аромат

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лимон - освежаване, съживяване и жизненост

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив