Парфюмите в литературата

 Как да се намерят най-точните думи с които да се опише един аромат?

Когато парфюмеристите създават своите ароматни композиции, използват за това цялото си въображение. Но в още по-голяма степен то се изисква, когато творението е готово и трябва да му се даде подобаващо описание. Само на когото му се е налагало да описва това, което чувства щом усети дадено ухание, знае колко трудна е тази задача - трябва да сe намерят точните думи, които възможно най-добре ще предадат всички нюанси на сложните преходи и метаморфози на нотките от върха до основата на композицията. Над това обикновено работи цял екип от професионалисти - копирайтъри, пиари, маркетинг специалисти, а понякога дори и психолози. Този процес някои сравняват дори с написането на поема!

За професионалните писатели тази задача е малко по-лесна просто защото те са свикнали да предават с думи на читателите си определени усещания, чувства и емоции и да ги карат да ги съпреживяват с героите им отново и отново. А чрез описването на точно определени парфюми и ароматни нотки те придават още по-голяма автентичност на своите персонажи и така помагат на човек да ги опознае по-лесно и да ги почвувства по-близки. Например известнитят руски разказвач А. П. Чехов в своята пиеса "Вишнева градина" многократно споменава, че заможният търговец Лопахин постоянно ухае на пачули - миризмата, която не допада на Гаев. 

Произведения

В разказа на Н. Теффи "Зад стената" пък мадам Лазне буквално описва аромата, на който според нея трябва да ухае една жена: "... Една жена трябва да мирише на сладко-изтънчен аромат, който да въздейства на сърцето... Аз обожавам ароматите, които въздействат на сърцето! Върбинка - лекота и сладост; амбра - кралско ухание! Вземете две капки амбра и една капка върбинка и ще получите духа на истинската жена - позната и тайнствена, земна и небесна. След това разсипете малко канела и в нея добавете три капки бял ирис - всички мъже ще се побъркат!" 

В "Хиперболоидът на инженер Гарин" на А. Толстой браснарят на Пьотр Петрович Гарин го парфюмира с различни аромати - "на врата - миризмата на рози, зад ушите - шипрово ухание", а на брадата и около устните сложил други две миризми. А в „Отнесени от вихъра“ майката на Скарлет бива разпознавана по типичното лимоново ухание, което се носи след нея и остава дълго, след като тя си е тръгнала.

За да придадат още по-голяма автентичност на книгите си, много автори пишат и директно имена и марки на парфюми. В романа си "Звездна мантия" сръбският писател Милорад Павич например споменава известния аромат на Bvlgari - Black, в книгата си "Зли духове" Александър Вертински пък говори за Nuit de Noel на Caron, а в приключенския роман "Търговецът на оръжие" авторът Хю Лори (актьорът, станал известен в ролята на Доктор Хаус) изказва своята почит към Fleur dе Fleurs на Nina Ricci.

Героинята Бранди Александър от добилата световна популярност книга "Невидими изчадия" на Чък Паланюк пък постоянно ухае на L'Air du Temps на Nina Ricci. Този парфюм е споменат и от полския писател Януш Вишневски в произведението му "Самота в мрежата" заедно с Poeme на Lancome и легендарния Chanel №5.

А кои аромати вие сте срещали из страниците на литературните произведения, можете да споделите с нас в коментарите!

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Слънчеви парфюми за идните слънчеви дни

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Защо ориенталските парфюми са толкова подходящи за зимата

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматите SoOud съчетават буйната страст на Ориента и фината...

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив