Орхидея - символът на любовта

Орхидея - символът на любовта

Израз на великолепие и елегантност

Орхидеята е изключително красиво цвете и именно затова на много места тя е пример за изящност и съвършенство. Освен красота, орхидеите са също така и символ на любов. През Средновековието листата им били една от главните съставки на любовните отвари. В Япония пък орхидеята символизирала богатство и разкош, тъй като в древността е било изключително трудно да се намери орхидея и следователно цветето било много скъпо.

Орхидеята е растение, което е разпространено по цял свят. От край време, ароматът му се свързва с флирт, нежност и красота. В древна Гърция имало вярване, че грудките на орхидеята могат да определят пола на бебето. Ако бащата е ял големи грудки – детето щяло да бъде момче. А пък, ако майката е яла малки – щяло да е момиче. Заради това вярване, по-късно орхидеята започнала да се подарява на двойки, очакващи бебе. Жителите  от Нова Гвинея използвали  цветове на орхидеите в някой от техните традиционни церемонии. Поставяли торбички пълни със сушени цветове по тялото си, излъчвания  аромат от тях, който вероятно е  с феромони, предизвиквал у противоположния пол голям интерес.

Приложение

Известни са много родове орхидеи. Всеки род  разполага с набор от аромати. Cattleya орхидея например имат цветен тип аромати, които варират от лек и цитрусов до неприятен и гнил мирис. Това зависи от насекомите, опрашвали разстението. Типичният аромат на орхидеята е сладникав и цветен, наподобяващ ванилия, извлечен по химичен път. Ванилията се добива от шушулките на орхидеята, която краси земите на острова Мадагаскар.

С екзотичният си аромат, орхидеята създава едно усещане за мистичност и загадъчност. За съжаление, от многото съществуващи видове орхидеи само една бива използвана в парфюмерийната индустрия – ваниловата орхидея. Повечето цветя от този вид имат твърде бавна обмяна на веществата и за да се извлече есенция от тях, биха трябвали прекалено много цветове. Етеричните масла извлечени от разтението   се използват и в ароматерапията за подхранване и рехидратиране на кожата. Тя става видимо  по-нежна и сияйна.  Аромата също така  действа  успокояващо срещу главоболие и мигрена.

Казват, че розата е царицата на цветята, но орхидеята не изостава по никой критерии. С нейната красота и омайващ аромат, тя е една от най-харесваните аромати както от жени, така и от мъже.  Все повече парфюмериини индустрии използват ароматът на цветето в продуктите си, без значение дали есенцията е извлечена направо от растението или е получена химически. Едни от най-препоръчваните дамски парфюми с нотки на орхидея например са:

Angel Thierry Mugler

Black Orchid  Tom Ford

Flowerbomb Victor & Rolf

Еuphoria Calvin Klein

Nero Assoluto Roberto Cavalli

Play Intense Givenchy

Provokative EDP Elizabeth Arden

Wish EDP Chopard

Много добри мъжки пафюми с ухание на цветето имат отново Tom Ford и Calvin Klein, които чудесно комбинират аромата на растението с други пасващи му нотки, за да създадат едни радващи сетивата парфюми.

CK Be EDT Calvin Klein

Мистичността и тайната, която носи със себе си ароматът на орхидеята, би пленил абсолютно всеки един от нас, карайки ни да се чувстваме по-секси и по-мистериозни от всякога.

 А вие имате ли любим парфюм с нотка на орхидея? Кой е той ? Споделете с нас !

Посетете нашия онлайн магазин Parfium.bg! Там ще получите индивидуална консултация и информация от нашият козметичен експерт!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лайм - ободряващата парфюмна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тонка - опияняващ полъх от Южна Америка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бензоин – най-сладката ароматна нотка

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив