Кои са парфюмите, които ще се използват и след 100 години

Истинска класика сред дамските ухания

Някои парфюми са създадени, за да бъдат легендарни. Те никога няма да остареят. Дори напротив. Колкото по-стари стават, толкова по-скъпи и търсени ще бъдат. Това се дължи не само на невероятното им ухание, но и поради историята, която носят със себе си. Едва ли има жена, която не иска да ухае на парфюма, с който величествени дами като Мерлин Монро и Марлене Дитрих са превърнали в своя запазена марка от близкото минало.

Ароматите,  които и до днес впечатляват

В днешната статия ще ви представим  част от парфюмите, за които сме сигурни, че ще се използват и след 100 години. Те са създадени през XX век и до ден-днешен се използват от хиляди дами по света.

Yves Saint Laurent Opium

Най-младият парфюм сравнен с останалите. Той е създаден през далечната 1977 година и буквално „разбива пазара“. Историята показва, че за няколко дни е свършила първата партида Opium и всекидневно в парфюмериите са идвали хора, които да питат за новата доставка. Дори е имало списъци с чакащи за безспорно най-популяриня аромат на Ив Сен Лоран. Уникалната комбинация от съставки кориандър, цитруси, бергамот, сандалово дърво, пачули, канела и ветивер ни кара да вярваме, че Opium няма да загуби блясъка си и след 100 години!

Acqua di Parma Colonia

Следващата година ще бъде отбелязан един век от създаването на най-обичания и популярен парфюм на Acuq di Parma за всички времена. През 1916 година те създават своя първи аромат – Colonia. Създаден в малка парфюмерия в стария град на Парма, той добива изключително бърза популярност. Става известен като „Чаровния италианец“ и покорява сърцата на хиляди дами по света, сред които и звезди от ранга на Одри Хепбърн, Ава Гарднър и Кари Грант. Днес Acqua di Parma Colonia е смятан за един от най-шикозните и скъпи аромати в света.

Caron Tabac Blond

Предназначен за блондинки, парфюма се превръща в тотален хит. Създаден през 1919 година от Ернест Далтров. Той получава вдъхновение от мистериозна красавица с руси коси. Наименованието съвсем не е случайно. Тогава жените, които са пушили цигари са се смятали за свободни и независими жени. Поради тази причина Далтров решава да олицетвори женската освободеност в малко шишенце с невероятно благоухание. В самия аромат, е заложена и нотка дим.

Chanel no.5

Едва ли има човек, който да не е чувал за любимия парфюм на Мерлин Монро. Легендарният Шанел номер 5 е смятан за най-качествения, търсен и популярен аромат в света. До голяма степен това се дължи на самата актриса, която в едно интервю беше споделила, че носи „само няколко капки Chanel no.5”. Историята около създаването на парфюма е не по-малко интересна. Всичко започва през далечната 1921 година, когато Коко Шанел иска от парфюмериста Ернест Бо да й създаде парфюм, който да ухае на „жена“. Той се заема със задачата и стриктно следва подадените му инструкции. Създава серии с няколко проби, които ги номерира 1-5 и 20-24. Коко Шанел избира шишенцето с номер 5 и така парфюма получава името си. Бутилката, в която е поставен парфюма пък е лична изработка на дизайнерката.  

Guerlain Shalimar

След 10 години ще се бъде отбелязан един век от създаването на най-великия парфюм на Жан Герлен. Става дума за любимия на много дами по света – Shalimar. Любопитното в този случай е, че неговия създател Жан Герлен почерпва вдъхновението си от любовната история на Шах Джахан и Мумтаз Мамал. Ароматът получава наименованието си на еднаот градините на любимата на Джахан – Шалимар. Друг факт, който неминуемо ще поддържа интереса към този аромат, е това, че самата Рита Хейуърт е на опаковката му и многократно е споделяла, че това е любимият й парфюм. Покойната актриса е една от най-големите звезди на Холивуд.   

 

Dana Tabu

Дебютният парфюм Tabu на парфюмерийната къща Dana, е един от „евъргийните“ в парфюмерийната индустрия. Той е създаден през 1932 година от Жан Карл. Интересното около този аромат е, че първоначално е бил насочен към жените практикуващи най-древната професия. Уханието на Tabu е трябвало да бъде такова, че да събужда „животинския“ инстинкт и нагон в мъжете. Жан Карл обаче, успява да създаде истински шедьовър. Той комбинира жасмин, роза, иланг-иланг със сандалово дърво, кехлибар и пачули, за да създаде Tabu. Ароматът добива такава слава, че всякакви жени започват да го използват – домакини, учителки, актриси, проститутки и т.н. Той добива още по-голяма популярност, след като Дороти Дендриж започва да го използва. Тя е кинозвезда и първата номинирана за Оскар чернокожа актриса през 1945 година.  

Givenchy L’interdit

Годината е 1957-ма, а неговия създател е всеизвестния Фабрис Фаброн. Той успява да съчетае страхотната комбинация от сандалово дърво, кехлибар, ветивер, ирис, жасмин, иланг-иланг, нарцис и виолетка. Цветно-алдехиния аромат е уникален сам по себе си и впечатлява популярната за времето си английска филмова и театрална актриса Одри Хепбърн да го рекламира и нейното красиво лице да присъства на опаковката. Твърди се, че из света има няколко бройки от парфюма, на чиято опаковка лично, се е разписала великата прима балерина.

Потопете се в класиката ...

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Топ 5 на най-продаваните дамски парфюми на Thierry Mugler

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Топ 5 дамски парфюма с пикантни нотки, подходящи за есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Топ 5 на най-продаваните дамски парфюми на Donna Karan

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив