Цитрусови ухания - несъмнена свежест през лятото

Цитрусови ухания - несъмнена свежест през лятото

Краят на месец май обичайно е време, в което се подготвяме за предстоящите летни месеци, изпълнени с горещи приключения, екзотични ваканции и незабравими преживявания. Едно от най-важните неща е да подберем подходящия парфюм, който ще ни донесе необходимата свежест. Обичайно най-предпочитаните аромати през лятото са цитрусовите. Популярни сред парфюмеристите са нотките бергамот, лимон, грейпфрут и мандарина, използват се и екстракти от по-екзотичните азиатски плодове като юзу и наши.

Екзотични плодове, които се използват и в парфюмерията

Юзу е хибрид между лимон и мандарина. Произходът му се свързва с Китай, отглежда се и в Япония, където е най-популярният цитрусов плод.  Растението е висок храст с големи тръни. Известен е с издръжливостта си на ниски температури и може да се отглежда до -9 градуса, което е необичайно за цитрусовите растения. Етеричните масла от кората на плода са със силен и характерен аромат и често се използват в ароматерапията. Заради специфичния си кисело-тръпчив вкус юзу рядко се консумира в сурово състояние. Обикновено се използва при приготвянето на различни сосове, сладкиши и чайове.

Наши е азиатската круша, която е един от най-интересните видове на този популярен и вкусен плод. Отглежда се основно в Китай, Корея и Япония, но е популярна в различни точки на света. Наши повече прилича на ябълка заради кръглата си форма и размера си, но носи отличителния вкус и аромат на крушата. Месестата част на плода има зърнеста структура, поради което често наричат наши „пясъчна круша“. Плодовете са готови за консумация в края на лятото. Наши често се включва в салати, но не е подходяща за печене.

Любимият на парфюмеристите бергамот всъщност е малък цитрусов плод. Расте на ниски дървета, които обикновено цъфтят през април, а плодовете се събират от ноември до март. Изследователите нямат единно мнение за това кога и къде се е появил бергамотът. Някои свързват произхода му с италианската област Калабрия през 18-и век, други теории ни отвеждат още по-назад във времето към Древен Египет. В наши дни в Калабрия се произвежда 90% от цитрусовия плод, който се разпространява по света. Поради тази причина бергамотът се е превърнал в символ на италианската област. Бергамот се отглежда също в Аржентина, Бразилия и Кот д'Ивоар. Плодът е кисел, а от неговата ароматна обвивка се извлича масло, което се използва за производството на чай Ърл Грей. Есенцията от бергамот е основна съставка в много парфюми, използва се в ароматерапията и в сладкарството.

Изкушаващите цитрусови аромати за дамите

В началото на всеки сезон дамите изключително внимателно подбират не само дрехите си, но и любимите парфюми. За лятото най-важни са свежестта и чувството за свобода и ефирност. Цитрусовите аромати с флорални нотки са сред фаворитите за най-горещите месеци на годината.

Дамски цитрусови парфюми

Dolce & Gabbana Light Blue

Light Blue от Dolce & Gabbana е един от най-популярните дамски аромати през лятото. Създаден е през 2001 година от парфюмериста Olivier Cresp, който със своето творение ни потапя в атмосферата на Сицилианското лято, ваканцията и свободата. Изключителната ароматна комбинация се отваря с прохладните нотки сицилиански лимон, синчец и ябълка. Следват ги сърдечните акорди в които са преплетени роза, бамбук и жасмин. Финалния акцент на плътност и чувственост поставят кехлибар, мускус и кедър.

Mancera Cedrat Boise

Mancera Cedrat Boise е цитрусовото изкушение за мъже и жени, които са любители на забележителните луксозни ухания с арабски привкус. Парфюмът, лансиран на пазара през 2011 година, е със сложен аромат, едновременно свеж и изкусителен. В него по впечатляващ начин са срещнати контрасти, а финалната комбинация създава усещането за перфектен баланс. Mancera Cedrat Boise е дело на популярния в света на нишовата парфюмерия Пиер Монтал, което е гаранция, че ароматът ще е предизвикателен и интересен. Уханието се открива със смес от бергамот, лимон, черен касис и пикантни нюанси. След тях следва брилянтен плодов микс, допълнен с воден жасмин и пачули. Базата включва сандалово дърво, кедър, кожа, дъбов мъх, бял мускус и ванилия.

Bvlgari Omnia Crystalline

Bvlgari Omnia Crystalline е деликатен и нежен аромат за дами, вдъхновен от съвършенството на кристала. Той е истински букет от свежест, който носи чертите на покоряващата женственост. Парфюмеристът, оставил подписа си върху този забележителен и много харесван дамски аромат, е Alberto Morillas. Представен е на пазара през 2005 г. и оттогава е символ на сияещата и неустоима светлина, която носи всяка спонтанна и решителна жена. Предназначен е за всички моменти в които искате да усещате лекота, ефирност и свобода, но също така да запазите своята елегантна индивидуалност. Върховите нотки на аромата носят свежест с акцент на бамбук и цветните нотки на наши - азиатски плод с древен произход. Сърцевината разкрива съблазняващата нежност на цвят от лотос и създава чиста, естествена и хармонична атмосфера. В основата, балсамовото дърво внася последния дискретен и чувствен нюанс, като разкрива дълбоката и очарователна душа на аромата.

Versace Versense

Versace Versense е красив и рядък цветен букет с аромати от Средиземноморието, който е истински синтез на свежест и енергия, така необходими през лятото. След излизането си през 2009-а година, дамският парфюм за кратко време печели милиони почитателки по целия свят и до днес е на върха на популярността си. Създава усещането за разходка в пъстра градина, а уханието потапя в сладко блаженство. Връхните нотки на бергамот и зелена мандарина пренасят в свят на свежест и хармония. Сърцето носи цветната енергия на лилия, жасмин, кардамон. Базата е представена от акорди на сандалово дърво, кедър, маслиново дърво, мускус и придава увереност и чувственост на композицията.

Най-харесваните мъжки парфюми с цитрусови ухания

За мъжете лятото е време за предизвикателства и спиращи дъха преживявания. Независимо дали ще изберете да прекарате горещите месеци на яхта, в планината, или неотменни работни ангажименти ви задържат в офиса, тези аромати ще гарантират свежестта и адреналина във вашите дни и нощи.

Мъжки цитрусови парфюми

Christian Dior Homme Cologne

Christian Dior Homme Cologne е естествен, изискан и непринуден. Това е поредната завладяваща версия на известния аромат на бранда. Дава усещане за чистота, бяла памучна риза и свежест която се задържа за дълго. Дело е на парфюмериста Francois Demanchy, а лице на рекламната кампания е Джъд Лоу.  Представен е на пазара през 2013 година. Деликатната ароматна композиция нежно докосва сетивата и носи истинска наслада. Във връхните нотки се долавя калабрийски бергамот, в сърцевината е цвят от италиански грейпфрут, а базовата плътност се дължи на мускуса.

Issey Miyake L`Eau d`Issey Pour Homme

Issey Miyake L`Eau d`Issey Pour Homme e парфюмен шедьовър с деликатно дървесно ухание и свежи водни акорди, създаден от Jacques Cavallier през 1994 година. Подходящ е за всеки повод, както в деловото ежедневие, така и за официално събитие или романтична лятна вечер. Комбинацията от съставки в парфюма е необичайна, но резултатът е впечатляващ – свежо и елегантно ухание с чувство за свобода и жадувано спокойствие. Връхните нотки очароват сетивата с екзотичното цитрусово ухание на азиатски плод юзу, бергамот, лимон, син лотос и естрагон. Сърдечните акорди са индийско орехче и водна лилия. Интензивният дървесен аромат се дължи на съчетанието от сандалово дърво, тютюн, кедър, ветивер и мускус.

Dolce & Gabbana Light Blue

Dolce & Gabbana Light Blue е свеж, чист и мъжествен аромат изключително подходящ за горещите месеци. Носи много настроение и динамика в летните дни. Отличен е с награда ФИФИ за най-добър луксозен мъжки парфюм за 2008 г. Свежото цитрусово ухание е представено от сицилиански лимон, зелена ябълка, ухаеща камбанка в горните нотки. Сърцето включва доминиращ нюанс на жасмин, уханна бяла роза и лек акорд на бамбук. Сладострастна мека база от наситен мускус, приятен дъх на дъбов мъх и кедър.

Mont Blanc Legend Spirit

Spirit е новата и по-свежа, подходяща за лятото интерпретация на Legend на Mont Blanc. Парфюмът е представен през 2016-а година под мотото "Следвай духа си". Ароматът дава усещане за абсолютна свобода е и подходящ за всички мъже, устремени към открития, победи и все повече покорени върхове. Парфюмът дава сили за нови приключения и открива нови хоризонти пред всеки, който има смелостта да го избере. В основата на аромата са кашмир, бял мускус и дъбов мъх, примесени с лавандула и кардамон. Върховите нотки на свежест носят бергамот, розов пипер и грейпфрут.

Добавете щипка свежест, екзотика и енергия за незабравимо лято, като подберете своя фаворит от ароматната ни селекция!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Легендарната история на великата мъжка династия Guerlain

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Банан - мекота и свежест в дамските парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Джинджифил - тайната на пикантните парфюми

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив