Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Есента вече е при нас, а дърветата бавно сменят зелените си одежди с пъстри и златни окраски. Всеки сезон запленява със специфичните аромати, които носи. Любопитен факт е, че есента ухае по различен начин в различните части на света. По един начин се усеща тя на морския бряг, по съвсем различен – в гористите местности.

Общото чувство, което есента носи е за по-голяма лекота и свежест след знойните жеги през лятото. Нараства желанието за уют и споделеност. Есента е идеалният момент да откриете новия си любим, красив, богат и топъл аромат. Особено подходящи за сезона са шипровите ухания, които се отличават с дълбочина и интензивност.

Наименованието на шипровите парфюми се свързва с френското произношение на остров Кипър

Островът се приема като родно място на богинята на любовта Афродита. Причината шипровите ухания да носят неговото име е, че при разработването на ароматните композиции от това семейство се използват предимно растения, които виреят на остров Кипър. Терминът се използва от 1588 година, а Кипър е бил в центъра на търговията с парфюми в Ориента.

Характерен за шипровите парфюми е дървесният мъхест акцент

Уханията от това семейство са топли, уютни и изключително трайни. Шипровите нотки се съчетават добре с цитрусови, цветни и билкови и кожени акценти. В съвременната парфюмерия дъбовият мъх и лабданумът в шипровите ухания се изместват от пачули, поради препоръка на международната асоциация на ароматите IFRA.

Шипровите аромати са познати от римско време

Това сочат данни на изследователи. През средновековието шипрови таблетки са се хвърляли в огъня, за да ароматизират въздуха. Първите съвременни парфюми с шипров характер са представени от Guerlain – „Chypre de Paris“ и „Chypre“, а лансираното през 1917 година от Франсоа Коти ухание, което също носи името „Chypre“ жъне грандиозен успех и поставя дамската парфюмерия в началото на ХХ век на ново ниво. Това е първият парфюм, който оказва изключително въздействие върху широката публика.

Шипровите парфюми за жени са израз на свобода и независимост

Най-популярният от тях „Chypre“ на Франсоа Коти бележи еманципацията на жените в годините след Първата световна война. По време на войната, докато мъжете били на фронта, те изпълнявали всички задачи, които дотогава били предимно „мъжка територия“.

В следвоенните години жените продължили да носят панталони за удобство, карали коли и подстригвали късо косите си като израз на твърд характер, борбеност и независимост. Шипровите парфюми изразяват по най-добрия начин този нов тип „женственост“, като се различават значително от нежните ухания, владеели света на дамите преди войната.

И днес шипровите парфюми са предназначени за силни, дръзки и самоуверени жени, които не се спират пред нищо, за да постигнат целите си.

Cartier La Panthere парфюм за жени

Cartier La Panthere парфюм за жени

La Panthere от Cartier е истински ароматен шедьовър, представен на пазара през 2014 г. Забележителната цветно-шипрова композиция е разработена от Матилде Лоран и несъмнено оставя забележителна следа в парфюмерийния бранш. Уханието символизира свободата, непокорния дух и независимостта на жените. Луксозният аромат е смел и чувствен.

В началото впечатлява вкусният и свеж полъх на ягода, сушени плодове, бергамот, ревен и анасон. Сърцевината е изградена от нежна гардения, портокалови цветчета и круша, омайна роза и екзотични нотки иланг-иланг. Базата е дълбока и мускусна, обогатена с дъбов мъх, пачули и кожа.

Cartier La Panthere е предназначен за елегантни и изискани дами, които впечатляват с безупречната си класа и стил на всяко официално събитие. Уханието е подходящо допълнено с красив стъклен флакон, чийто флакон наподобява лицето на пантера.

Hermes Twilly D`Hermes Eau Poivree парфюм за жени

Hermes Twilly D`Hermes Eau Poivree парфюм за жени

Тwilly D'Hermes Eau Poivree е ново дървесно ухание, представено на пазара през 2019 година, две години след флоралното Twilly. Впечатляващата ароматна композиция е изградена от три съставки – розов пипер, роза и пачули. Резултатът е едно модерно, изтънчено и богато ухание.

Пиперливият характер на Twilly D'Hermes Eau Poivree подхожда най-добре на дръзки, свободни и очарователни млади дами. Уханието е заключено в характерен за Hermes класически флакон, който в този случай е решен в по-наситени и закачливи цветове.

Chloe Nomade

Chloe Nomade

Шипрово-цветното дамско ухание Nomade by Chloé е представено през 2018 г. Ароматът е разработен от Куентин Биш. Връхните нотки на уханието са свежи и цитрусови и включват бергамот, лимон, портокал и слива Mirabelle. В сърцевината пулсира сочна праскова, подправена с уханен букет от фрезия, жасмин и роза.

Базовите нотки дъбов мъх, кехлибар, пачули, бял мускус и сандалово дърво придават специфичен характер на аромата. Chloe Nomade е ухание, предназначено за смели жени с авантюристичен дух. Ароматът е вдъхновен от чувството за свобода и желанието за изненади и предизвикателства. Лице на Chloe Nomade е актрисата Ариана Лабед.

Шипровите парфюми за мъже са жизнени и интензивни

Уханията напомнят на разходка край бурното есенно море или поход в гора, изпълнена с хладна свежест. Шипровите аромати за мъже носят покоряваща сила, енергия и чувственост.

Creed Erolfa

Creed Erolfa

Creed Erolfa е шипрова парфюмна вода за мъже, разработена от Оливие Кред и Пиер Бурдон. Уханието е лансирано през 1992 година. Връхните нотки бергамот, лайм, лимон, пъпеш, виолетка и кимион са жизнени и ободряващи. Сърцевината е богата и наситена благодарение на акордите от бор, билки, джинджифил, пипер, жасмин, циклама и цвят от индийско орехче. Базовите акценти на уханието са съставени от амбра, мускус, сандалово дърво, дъбов мъх и кедър.

Любопитен факт е, че името на парфюма - Erolfa е свързано със семейство Кред. Първите две букви Er съвпадат с първите две букви от името на единствения син на Оливие Кред – Ервин, ol – означава Оливия – дъщерята на Оливие Кред, а fa произлиза от името на тяхната майка Фабиен. Уханието е вдъхновено от слънчевите спомени на семейство Кред от круиз в Средиземноморието и еуфорията и чувството за свобода, които носи плаването в открито море.

Bogart One Man Show парфюм за мъже

Bogart One Man Show парфюм за мъже

One Man Show е класически шипров парфюм за мъже, лансиран от Bogart през далечната 1980 година. Ароматът е разработен от Роджър Пелегрино. Началото на уханието е свежо, билково и пиперливо. Връхните нотки в композицията са пелин, кимион, персийска смола, босилек, бергамот и бразилска розова дървесина.

В сърцевината на уханието се преплитат акценти лабданум, индийско орехче, подправки, карамфил, пачули, жасмин, ветивер, роза, борови иглички и здравец. Базовите акорди кожа, сандалово дърво, боб Тонка, кехлибар, кокос, ванилия, дъбов мъх, кедър, смола и кастореум добавят плътност и щипка сладост на композицията.

Bogart One Man Show е съблазнително ухание за мъже, което се отличава с трайност и чувственост. Класическият парфюм е подходящ, както за работното ежедневие, така и за специални поводи през всички сезони.

Заключение

В заключение можем да кажем с категоричност, че шипровите парфюми, както за мъже, така и за жени, притежават аромати с характер. Интензивните им базови нотки гарантират, че това са ухания, които ще бъдат запомнени и ще останат трайно в съзнанието. Шипровите аромати хармонират отлично с харизматични творчески личности, които впечатляват с оригиналния си стил и забележително присъствие.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мента – свежият, хладен и остър аромат

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Анасон - тайната свежест на ориенталските парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Зелени аромати ще ви освежат в горещите дни

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив