Парфюмите с тютюн привличат с класическия си и устойчив характер

Парфюмите с тютюн привличат с класическия си и устойчив характер

Тютюнът е растение от семейство Картофови и образува собствен род – Никотиана, който включва повече от 70 вида. Името на рода е дадено в чест на френския дипломат Жан Нико, който популяризирал тютюна в Париж през 1561 година, след като се завърнал от мисия в Лисабон.

Малко известна подробност е, че той го използвал като средство за борба с мигрената на Катерина Медичи, твърдят изследователи. Тютюнът е светлолюбива култура, но силното слънчево греене и продължителното засушаване не се отразяват добре на растението и респективно на качеството на реколтата, която ще бъде добита.

От изсушени тютюневи листа се произвеждат цигари, пури, енфие и т.н. Тютюнът се използва и като декоративно растение, а етеричните масла, които съдържа го правят ценна съставка в парфюмерията и при производството на лекарства и пестициди.

Около 50 млн. дка обработваеми земи по света са засети с тютюн

С комерсиална цел основно се отглежда един вид тютюн - Nicotiana tabacum, който е култивиран. Едногодишното растение представлява широколистен храст, чийто произход се свързва с Централна и Южна Америка. В родината си тютюнът бил използван още в древността от шамани и лечители.

Културата получава широкото си разпространение по света след като Христофор Колумб го пренася от Америка по време на експедицията си. Изследователи отбелязват, че след дългите години на култивиране на тютюна, в наши дни не се срещат естествени растения. Тютюнът дава реколта през лятото, като най-активно се използват листата, които се нижат и съхраняват на сухо и проветриво място. Любопитен факт е, че след специална обработка от стъблата на тютюна се получава фина хартия. Отглеждането на културата осигурява поминъка на цели региони по света, в това число и в България.

В страната ни тютюн с отглежда от 1717 година. В международен аспект около 50 млн. дка обработваеми земи се засяват с тютюн всяка година, като близо 90% от тях са в Азия. Световен лидер в производството на тютюн е Китай – с над 2,5 милиона тона годишно, следват Индия и Бразилия. В САЩ се произвеждат около 450 хиляди тона тютюн годишно.

Ароматни екстракти от тютюна се извличат, както от листата, така и от стеблото и цветовете на растението

Важно е да отбележим, че естествените ароматни суровини, извлечени от тютюна, не съдържат никотин или други алкалоиди. Преди да навлязат в парфюмерията, те са използвани като болкоуспокояващи. С етерични масла от тютюн в Колумбия са лекували инфектирани рани, в Еквадор са ги използвали като противоотрова при ухапване от змии, в Куба се смята че помагат при менструални болки, а във Фиджи вярват, че те са полезни при астма и стомашни неразположения. В парфюмерията тютюнът се използва под формата на екстракт, който се извлича от изсушеното растение.

Тютюнът в парфюмерията придава сладост и топлина на уханията

Ароматните композиции, които съдържат нотка тютюн се отличават с класическия си характер. Противно на очакванията, че това е остро и опушено ухание, всъщност парфюмите с тютюн са по-скоро сладки, топли, уютни и успокояващи. Те носят дървесен, мъхест и тревист полъх, който напомня аромата на изсушено на слънце сено.

Парфюмите с тютюн се числят към семейството на кожените ухания, в което се включват също нотките на мед, дърво и смоли, които обикновено са в сърцевината и базата на композициите.

Акордите тютюн се съчетават добре със сладки, земни, пикантни или флорални акценти като ванилия, пипер, бергамот, петуния, жасмин, градински чай, сандалово дърво, кедър, ветивер, лабданум, виолетка  и др.

Нотка тютюн обикновено се включва при разработването на аромати за мъже, но не липсват и дамски ухания в които тя се използва, за да придаде дълбочина и загадъчност на комбинацията, като балансира интензивната им женственост. Любопитен факт е, че точно в дамски парфюм за първи път тютюнът е използван като основна нотка в композицията. Това се случва през 1919 година при разработването на уханието на Caron - Tabac Blond.

Днес тютюнът е често използван акцент в ароматни композиции, особено подходящи за есенно-зимния период заради топлината и уюта, които внушават.

Представяме ви селекция от най-завладяващите мъжки парфюми с тютюн, с които да посрещнете хладните месеци на годината:

Bvlgari Man in Black парфюм за мъже

Bvlgari Man in Black парфюм за мъже

Парфюмът Bvlgari Man in Black е представен през 2014 година. Мъжкият аромат е разработен от Алберто Морилас по повод 140-ия юбилей от създаването на италианския моден бранд. Уханието е вдъхновено от мита за раждането на Вулкан - богът на Земята, пречупен през гледната точка на съвременния човек.

Парфюмът Bvlgari Man in Black е подходящ за дръзки и харизматични мъже, които обичат да доминират. Ароматът е изключително траен и подчертано мъжествен. Уханната комбинация впечатлява още с връхните си нотки ром и подправки. Сърцевината е изградена от тубероза, ирис и кожа, а базата от дървесни акорди, боб Тонка и бензоин прави аромата характерен и запомнящ се. 

Dolce & Gabbana The One парфюм за мъже

Dolce & Gabbana The One парфюм за мъже

Мъжкият аромат Dolce & Gabbana The One е лансиран през 2008 година. Причина за създаването му е изключителната популярност, която печели дамското ухание със същото име. При представянето си Dolce & Gabbana The One е определен като аромат, който съчетава в едно модерен и класически характер и създава впечатление за непреходен стил и класа.

Фината мекота на уханието го прави подходящо, както за работното ежедневие, така и за специални вечерни поводи. Дървесно-ориенталската ароматна комбинация се открива със свежи нотки босилек, грейпфрут и кориандър. Сърдечните акорди портокалов цвят, джинджифил и кардамон прибавят нови нюанси в уханието. Базовите нотки тютюн, кедър и кехлибар придават трайност и завършеност на мъжественото ухание на Dolce & Gabbana The One. 

Dolce & Gabbana Pour Homme 2012 парфюм за мъже

Dolce & Gabbana Pour Homme 2012 парфюм за мъже

Представеният през 2012 година Dolce & Gabbana Pour Homme е определян като доказателство за изминатия път и еволюцията на италианския бранд през новия век. Уханието е изтънчено, меко и деликатно, но същевременно запленява с мъжествения си характер.

Връхните нотки на ароматната композиция, представени от бергамот, нероли и мандарина, са ободряващи и свежи, последвани от щипка пикантност на червен пипер, гарнирана със завладяващото ухание на лавандула и жизнеността на зелен чай. Финалните акорди на Dolce & Gabbana Pour Homme са подчертано чувствени, а омайният им характер се дължи на комбинацията от тютюн, кедър и боб Тонка. 

Chopard Oud Malaki

Chopard Oud Malaki

Дървесно-пикантното ухание за мъже Chopard Oud Malaki е представено през 2021 година. Ароматът е разработен от Доминик Ропион, който е изградил концепцията си около една от най-ценните съставки в парфюмерията - уд, включена в базовите акорди заедно с амбра и плътни и мистериозни дървесни нотки.

В сърцевината на композицията пулсират тютюн и подправки, обогатени с кожени акценти, а връхните нотки, които създават първото впечатление за уханието са представени от лавандула и артемизия. 

Versace Dreamer парфюм за мъже

Versace Dreamer парфюм за мъже

Dreamer от Versace е опияняващо ухание за мъже, представено през 1996 година. Луксозният парфюм е подходящо допълнение към ежедневието на всеки мъж, който притежава самочувствие и решителност. Уханието подтиква всеки, който го носи, да се отдаде изцяло на желанията и мечтите си.

Ароматната композиция е белязана от покоряващото чувство за мъжественост, надмощие и сексапил. Versace Dreamer е парфюм, който се отличава с дълготрайност, дълбочина и многопластовост на уханието. Връхните нотки завладяват с омайната свежест на лавандула, градински чай и мандарина, последвани от акценти здравец, роза и тютюн. Кедър и боб Тонка гарантират запомнящ се финал на уханието. 

Нотката тютюн придава на парфюмите наситен и топъл характер. Уханията с тютюн внушават топлина, уют и комфорт през есента и зимата.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Папая - тропическият сладък аромат, подходящ за лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Българска роза - кралицата на цветята

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ирис и теменужка разцъфват в най-нежните пролетни парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив