Легендарните парфюми, които омайват поколения

Легендарните парфюми, които омайват поколения

Историята на парфюмите ни отвежда към древността. Първата форма на парфюм бил тамянът, произведен и използван за първи път от месопотамците преди около 4000 години.

До началото на златния век на Египет тамянът, както и други ароматни смоли, се използвали само при религиозни церемонии. След като жреците постепенно се оттеглят от изключителните си права в обществото, парфюмите стават достъпни за всички.

Любими на хората по онова време стават ваните с ароматни масла, които използвали, за да отпуснат тялото и духа и да провокират удоволствие и наслада. 

Още от древността използването на парфюмите се свързва с мистерията, магнетизма и фантазията

На древните гърци се приписва заслугата за изработването на първите течни парфюми. Категоричен тласък в развитието на парфюмерията дали арабите, които открили дестилацията и нейните големи възможности при изолирането на аромати от етерични масла.

Парфюмите стават особено популярни във Франция през XVII век. В Англия те получават широко разпространение при управлението на Хенри VIII и кралица Елизабет I, за която се разказва, че изобщо не можела да понася лоши миризми и държала всички обществени места да бъдат приятно ароматизирани.

Както в много други сфери на живота, XIX век се оказва повратен и за парфюмерията. Променящите се вкусове на хората и развитието на химията предизвикват появата на първите съвременни аромати. 

Съвременните парфюми са сложна комбинация от различни ароматни нотки

Докато в началото парфюмите били изработени от едно единствено цвете, което ясно можело да бъде доловено и дефинирано в уханието, съвременните аромати са сложна комбинация от различни нотки, които се допълват в завладяваща хармония.

Първият парфюм, разработен по съвременни методи е Chanel № 5. Той е създаден през 1921 година и е първият парфюм с марка Шанел. Ароматът е търсен и харесван и днес, повече от век след създаването си. Приема се като символ на фината женственост и изтънченост. Разработен е от Ернест Бо, от когото Коко Шанел поискала да проектира абстрактно ухание, в което нито една съставка да не се откроява.

Отново през 1921 година е лансирано и уханието на Guerlain - Shalimar. При създаването му Жак Герлен е вдъхновен от личността на Мумтаз Махал, съпругата на Шах Джахан, моголски император на Индия, за която са построени Тадж Махал в Агра и градините Шалимар в Лахор. Флаконът на парфюма, изработен от кристал Baccarat, също е истинско бижу и получава отличие от изложение за декоративни изкуства през 1925-а.

Сред емблематичните ухания в историята на парфюмите е и Miss Dior. Уханието е посветено на сестрата на Кристиан Диор – Катрин, и е вдъхновено от духа на следвоенните години. Парфюмът Miss Dior е представен през 1947 година. През 1948-а се появява още един аромат, вдъхновен от мира, свободата и любовта.

L’Air du Temps на Nina Ricci е истинска парфюмна икона. Създаден е в Париж във времето на оптимизъм и големи надежди след края на Втората световна война и е израз на свободно вдъхновение и чиста радост. Това са само част от парфюмите оставили ярка следа в ароматната история.

Много от емблематичните ухания имат своите верни почитатели, които завещават своите любими аромати на следващите поколения. Доказан научен факт е, че едно ухание има силата да ни върне назад в спомените към скъпи на сърцето ни хора или ценни мигове. Това е една от причините някои парфюми да пътуват през вековете и да се радват на своите верни ценители. 

Ето още няколко легендарни ухания, които са харесвани и днес:

Легендарните мъжки парфюми, които побеждават времето

Те са любими на мъже, които държат на непреходните ценности в живота. Легендарните мъжки парфюми са белег на класа, стил и изтънченост. Ценителите им са традиционалисти, които обичат проверените и доказани неща в живота.  

Caron Yatagan парфюм за мъже

Caron Yatagan парфюм за мъже

Мъжкият парфюм Caron Yatagan е представен през 1978 година. Чувственото ориенталско ухание е разработено от Vincent Marcello. Загадъчният аромат бързо става любим на мъже, които обичат приключенията и държат на своите малки радости, които ги карат да се чувстват живи и във форма. Уханието е най-подходящо за есента и зимата.

Ароматът се открива с нотки лавандула, галбан, босилек, крес и бор, след тях се проявява дървесна сърцевина, а топлата база е формирана от мускус, тамян и горски акорди.

Парфюмът, кръстен на острата, извита турска сабя ятаган, е своеобразна покана да се присъедините към приключението по следите на османските конници.

Екзотичното му, мистериозно звучене напомня за ориенталски приказки и изпълнени с вълнуващи приключения съдби. 

Davidoff Zino парфюм за мъже

Davidoff Zino парфюм за мъже

Класическото мъжко ухание Davidoff Zino е лансирано през 1988 година. Ароматът, разработен от Michel Almairac, е едновременно свеж, елегантен и покоряващо мъжествен.

Уханната композиция е изградена от нотки лавандула, палисандър, градински чай, бергамот, здравец, роза, момина сълза, жасмин, пачули, кедрово дърво, сандалово дърво и ванилия. Ароматът е любим на почитателите на класически и непреходни ухания.

Парфюмът е кръстен на създателя на марката Зино Давидоф - бизнесменът джентълмен, визионер и ентусиазиран пътешественик, който изследва света в търсене на вдъхновение и най-добро качество на суровините.

Днес Davidoff е синоним на автентичност и лукс, а утвърдените продукти на марката се превръщат в легенди. 

Легендарните дамски парфюми са нежни и чувствени

Любими са на дамите, които обичат да свързват своите парфюми с важни моменти в своя живот. Тези жени остават верни на ухания, издържали проверката на времето. Легендарните дамски парфюми разказват истории и напомнят скъпи моменти и ценни спомени с важни за сърцето хора. 

Christian Dior J`adore парфюм за жени

Christian Dior J`adore парфюм за жени

Бляскавият и пищен парфюм J`adore на Christian Dior е създаден през 1999 година. Той бързо набира популярност и се превръща в един от най-търсените и харесвани аромати на бранда. Цветно-плодовото ухание е любимо на стилни и елегантни жени.

Ароматът, разработен от Калис Бекер, е сияен, блестящ и пленителен. Пищната парфюмна комбинация е подчертано женствена и завладяваща. Уханието се открива със свежи и сочни плодови нотки магнолия, пъпеш, праскова, круша, бергамот и мандарина.

В сърцевината пулсира цветен букет от омайна роза, тубероза, слива, виолетови цветчета, орхидея, фрезия, жасмин и момина сълза. Финалът е подчертано топъл и запомнящ се, изграден от сладка ванилия, къпина, мускус и кедър.

Класическият и непреходен характер на парфюма е получил израз и в неговия флакон, който наподобява гръцка амфора. 

Lancome La Vie Est Belle парфюм за жени

Lancome La Vie Est Belle парфюм за жени

Уханието на Lancome с прекрасното име La Vie Est Belle (“Животът е прекрасен”) е създадено през 2012 година. Парфюмът ни напомня винаги да намираме време и възможност да си доставяме малки удоволствия, които да ни карат да се усмихваме,  да се чувстваме жизнени и щастливи.

Стилната и елегантна ароматна комбинация е проектирана от Оливие Полж, Доминик Ропион и Ан Флипо. Лице на рекламната кампания на парфюма е една от най-чаровните актриси със завладяваща усмивка - Джулия Робъртс.

Уханната композиция съчетава плодови нотки касис и круша, цветни акценти ирис, жасмин и портокалови цветчета и топли, чувствени акорди пачули, боб Тонка, ванилия и пралина. 

Christian Dior Dune парфюм за жени

Christian Dior Dune парфюм за жени

Ведрият дамски аромат Christian Dior Dune е представен през 1991 година. Уханната композиция, която се асоциира с ефирната свежест на морски пейзаж, е разработена от парфюмеристите Jean-Louis Sieuzac, Nejla Barbir.

Ароматът се открива с нотки бергамот, мандарина, палисандрово дърво, алдехиди и божур, последвани от пъстър цветен букет жасмин, роза, иланг-иланг и лилия. Ванилия, пачули, тамян, сандалово дърво, дъбов мъх, кехлибар и мускус в базата гарантират запомнящия се финал на парфюма.

Christian Dior Dune създава усещане за спокойствие и лекота и има силата да ни пренесе на морския бряг където и да се намираме в момента. 

Легендарните аромати на големите парфюмерийни къщи надмогват силата на времето и разказват непреходни истории. Техните послания са да ценим живота, да държим на себе си, да не се лишаваме от малките радости и да показваме непрестанно на близките си хора, че ги обичаме. Само по този начин ще създадем красиви спомени, с които неизменно ще свързваме и любимите си легендарни парфюми. 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюми, които харесваме, но рядко използваме

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Легендарните парфюми, с които ще запомним XX век

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюми за лятна сватба

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив