Как се произвежда един парфюм?

Как се произвежда един парфюм

Всички ние обичаме парфюми. Всеки от нас разполага със свой любим аромат, който свързва с най-красиво прекараните си мигове. Знаем и какви са причините за това даден продукт да бъде най-предпочитаният от нас – влюбени сме в аромата, харесва ни усещането, което имаме, докато го носим върху кожата си, впечатлени сме от дизайна на шишенцето, пристрастни сме към дадена парфюмерийна марка и сляпо следваме всяко нейно нововъведение.

Причините за това да обичаме парфюми са наистина много и различни. Едва ли някога хората ще спрат да бъдат подвластни на величието на ароматите. Има, обаче, още една причина, поради която любимите ни есенции заслужават обичта ни – те са ценни, защото се произвеждат изключително трудоемко и прецизно.

Днес ще ви разкажем как се произвежда един парфюм, с което, за пореден път, ще засвидетелстваме чувствата си към любимия моден аксесоар.

Първа стъпка – подбор на съставките

За да се насладите на един наистина качествен и прекрасен аромат, то, безспорно, най-важното са съставките, които ще влязат в неговото съдържание.

подбор на съставки

Големите модни брандове държат изключително много на безкомпромисното качество на съставките в парфюмите си. Преди да започне процесът по разработване на парфюма, първо трябва да се съберат суровините, които предстоят да се обработят по различни начини. Най-често в състава на парфюма влизат цветя, плодове, подправки, треви, листа, балсами. Съществуват и по-необичайни съставки като амбрата, която се взима от кашалота, и мускусът, който идва от жлезите на благородния елен.

Много модни къщи избират да не предприемат излишни рискове в това дадена суровина да не може да се открие в природата в достатъчни количества, затова разполагат със собствени градини, в които отглеждат сами съставките, които ще им бъдат нужни. От Chanel, които са известни с любовта си към флоралните аромати, именно така са решили проблема си – с наличието на цели цветни градини те могат необезпокоявано да произвеждат знаковите си Chanel Bleu de Chanel и Chanel No.5. Там акцентът пада именно върху цветята – в състава им влизат мента, жасмин, иланг-иланг, роза, момина сълза. Тези прекрасни флорални парфюми са истинско съвършенство и са изключително предпочитани сред дамите и господата. А наличието на собствени цветни градини, от които да се добиват тези божествени цветя, допълнително прави тези два аромата още по-специални.

Методи за екстракция

След като всички необходими съставки са добити и налични, съвсем естествено, следва процесът по извличане на ароматите, есенциите и балсамите от суровините.

методи за екстракция

Съществуват няколко метода, чрез които може да се осъществи това. Суровините, например плодовете и цветята, биха могли да бъдат буквално изстискани, за да се извлече сокът им, на чиято база ще се добие и ароматът. Azzaro Chrome, чийто основен компонент е мандарината, е аромат, добит по именно този начин. Плодовете са изстискани и есенцията им е извлечена, за да влезе в състава на този така любим парфюм. Ароматът подчертава естествената елегантност и страст на мъжа и, именно поради тази причина, е така любим на мнозина.

Чрез метода на затопляне също биха могли да се извлекат ароматите от продуктите. Използват се нагряти мазнини или масла, с помощта на които уханията „излизат“ от суровия продукт. Bvlgari Omnia, който е богат на подправки като джинджифил, шафран, черен пипер и кардамон, е аромат, добит по подобен метод. Неговата ориенталска и пикантна същност чудесно подчертава пламенните темпераменти, затова и не е изненадващо, че в производството на този парфюм стои именно топлината. Друг начин, чрез който есенцията може да се извлече, е ако продуктът бъде обработен на пара, като по този начин също се отделят ароматите му.

Смесване

След като вече разполагаме с необходимите съставки и есенции, е време те да бъдат смесени така, че, комбинирайки се, да създадат истински съвършен парфюм. В това се крие и майсторлъкът на изтънчените парфюмеристи – да смесят съставките така, че те да си подхождат и, същевременно с това, да достигнат до неповторим аромат, който ще плени всекиго.

смесване

Доказателство за успешна комбинация на съставките са Paco Rabanne Olympea и Giorgio Armani Acqua di Gio. Olympea е върхово съчетание от жасмин, ванилия, кашмир и амбра. Парфюмът е толкова успешен, че се нарежда сред най-любимите продукти на милиони хора. Acqua di Gio пък е чудна смесица от зюмбюл, жасмин, фрезия и кедър. И тук комбинацията на съставките е сработила повече от отлично – разполагаме с парфюм от най-висш ранг, който е мечтан продукт за мнозина.

Отлежаване

След като всички съставки са добити, извлечени и смесени с алкохол, идва ред така готовият парфюм да „отлежи“. За целта есенцията се поставя на хладно и тъмно място и се оставя времето да извърши своето чудо върху божествения аромат.

отлежаване

След като се запознахме с цялостния процес по изработката на един парфюм, определено намерихме още една причина, поради която да обичаме любимите си ухания толкова много. В направата на всяко шишенце е вложено толкова много, че то се превръща в безценно произведение на изкуството.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Сандалово дърво - екзотичен и ориенталски аромат

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хвойна – тежката нотка в мъжките и унисекс ароматите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хризантема - малкото цвете с големия аромат

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив