Как парфюмът се променя на кожата и защо ухае различно при всеки

Как парфюмът се променя на кожата

Вероятно често ви се е случвала следната ситуация - долавяте прекрасен аромат на парфюм, идващ от ваш приятел или познат, и сте моментално привлечени.

Питате кой е парфюмът, как да се снабдите с него и дали носещият го е доволен от неговата трайност. С усмивка и нетърпение се отправяте към най-близкия козметичен магазин, за да се убедите лично в божествения аромат на есенцията и да се обзаведете с ново шишенце. Закупувате парфюма и нямате търпение да впръскате от аромата, който толкова много сте харесали, за някой специален повод.

В последствие с изненада откривате, че има съществена разлика между аромата, носещ се от кожата ви, и онзи, който сте усетили на вашия близък.


В света на парфюмите всяка есенция ухае различно при различните хора


Гореописаната ситуацията е често срещана. Начинът, по който един парфюм взаимодейства с кожата на един, е съвършено различен от този, по който се развива върху някой друг. Ето защо експертите и парфюмеристите съветват да не избързвате със закупуването на даден аромат, само защото ви е харесал как ухае на друг човек или дори на тестерната лента. Вместо това, впръснете от аромата и прекарайте цял ден, носейки го върху кожата си - наблюдавайте как той се развива с времето и дали отговаря на първоначалните ви впечатления.


Защо парфюмите ухаят различно?


Парфюмите взаимодействат с кожата ни. Съществуват множество фактори, които обуславят начина, по който ароматът ще се развие, докато го носим.


Ролята на парфюмните нотки


Есенциите са съставени от връхни, средни и базови нотки. Това, само по себе си, означава, че парфюмът ще променя уханието си с часовете носене. Ако, усещайки аромата върху кожата на друг човек, вие сте доловили неговите връхни нотки (най-често те биват цитрусови или леки флорални ухания), то с изненада на по-късен етап ще усетите мирис на амбра или мускус. Това се дължи на естествения процес на развитие на аромата - всяка от групите нотки, участващи в неговото съдържание, се изпарява след определено време и бива заместена от друга.

Затова и първоначалното ви впечатление от даден аромат често е нереално - вие долавяте парфюма в определен момент от развитието на уханието му, без да имате представа от цялостната картинка. Носейки парфюма през целия ден, вие ще имате възможност да наблюдавате различните етапи, през които преминават нотките, и ще добиете пълна представа от аромата във всичките му аспекти.


Ролята на кожата и начина ни на живот


Ако развитието на парфюмните нотки опира специфично до парфюма като продукт, то типът ни кожа и начинът ни на живот са фактори, които са строго индивидуални за нас самите. Как те си взаимодействат с парфюма и влияят на неговото ухание?


хидратиращи продукти за кожа


Състоянието на кожата ви и нейният вид са от ключово значение, що се отнася до начина, по който ароматът ще се развие при вас. Сухата кожа съумява да задържи в пъти по-малко уханието на парфюма, в сравнение с щателно овлажнената. Това е така, защото молекулите на парфюма се "заключват" във водните молекули на кожата и остават там за по-дълго време - ето защо даден парфюм демонстрира различни нива на трайност при различни хора. Дерматолозите съветват често да използвате хидратиращи продукти за кожата си - така, освен, че ще я подхранвате и ще й осигурявате необходимата влага, ще спомогнете и на аромата на парфюма да се задържи на нея за по-дълго време.

А как начинът ви на живот се отразява на любимия ви парфюм?

Фактори като нездравословна диета, тютюнопушене и консумация на алкохол определено влияят на начина, по който даден парфюм ще си взаимодейства с кожата ви. Знаем, че кожата на всеки има специфично ухание, индивидуално за самата нея. То, само по себе си, се повлиява именно от тези фактори - храната, която консумирате, влияе не само на теглото ни и общото ни здраве, но и на състоянието на кожата ни и на собствената телесна миризма. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-добре ще си взаимодейства парфюмът с кожата ви. Цигарите и алкохолът също са фактори, които се отразяват на биохимията на кожата.

Ето защо, преди да направите импулсивна покупка, тествайте дадения аромат и го оставете да "ви прави компания" в рамките на целия ден - така от първа ръка ще съумеете да усетите всички нюанси на уханието му и с точност да определите дали наистина това е вашата есенция.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

6 грешки в грима, които придават изморен вид

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Зимни тенденции сред парфюмите

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив