Как да се справим с пролетната умора

Въпреки че пролетната умора не е болест, има хора, при които предизвиква по-силно неразположение дори и от обикновена настинка. За това, разбира се, подлежи на лечение. Но не става дума за химия, а за по-народна медицина.

Какво представлява пролетната умора

Пролетна умора е популярен термин, с който се назовава усещането за замаяност, липса на енергия и умора след края на зимата и с настъпването на пролетта. Причислява се към сезонните афективни разстройства - групата, в която влиза и зимната депресия. Този вид нарушения, които са характерни само за определен период от годината, засягат предимно млади хора, като според официални изследвания по-често страдат жените, отколкото мъжете. Любопитен факт е, че колкото по-далеч от Европа отиваме, толкова повече нарастват случаите на сезонните афективни разстройства и по-специално на пролетната умора.

Причини за появата на пролетна умора

Разнообразни са факторите, които могат да доведат до появата на пролетна умора - недостатъчната слънчева светлина през зимата, намалената физическа активност, лош хранителен режим, който не доставя всички нужни на организма витамини и минерали, и др. 

Симптоми на пролетна умора

Симптомите на пролетната умора включват умора, раздразнителност, депресия, все по-чести моменти на плачливост, загуба на съня, нарушения на либидото, липса на концентрация, нежелание за физическа активност и др. Като всичко това обикновено върви и с повишаване на теглото и увеличаване приема на въглехидрати. Характерно за симптомите на пролетната умора е, че по някой път могат да започнат още през зимата.

Как да се справим с пролетната умора

Хубаво е веднага щом усетите симптомите на пролетна умора, да започнете бързи процедури за възстановяване на силата на организма. Най-важните мерки са осигуряване на повече физически дейности и въвеждане на здравословен режим на хранене - повече чисто месо, плодове и зеленчуци и по-малко мазни храни.

Препоръчваме ви да заложите и на по-народно лечение. Вашите баби веднага ще ви кажат, че трябва да пиете повече чай от розмарин, тъй като той съдържа по-голямо количество циенол. Циенолът оксид, който въздейства върху по-добрата циркулация на кръвта, а това води до по-бързото изчезване на умората и до тонизиране на цялото тяло. А освен това розмаринът може да бъде вашето тайно оръжие и в борбата със стреса и нервното изтощение - все неща, които ни мъчат през пролетта.

Ако ви е трудно да запомните кои храни е добре да консумирате и кои да изключите от менюто си, то помнете това - повече зелени храни и напитки и по-малко бели. Т.нар. "бели храни", сред които бялото брашно, белият хляб, оризът и картофите, представляват храни, които се характеризират с висок гликемичен индекс и постоянната им консумация може да доведе до рязко падане на кръвната захар. За да не засилвате това, е препоръчително да хапвате повече кафяв ориз, пълнозърнести храни и сладки картофи. Другото важно нещо е никога да не забравяте хидратацията - старайте се да си набавяте поне по 6-7 чаши вода или зелени напитки на ден, както и зелени храни - зелен чай, спанак и т.н.

Препоръчително за по-бързото справяне с пролетната умора е и отварянето на прозорците на всеки 3-4 часа, тъй като липсата на кислород активира в организма неговите защитни функции. Именно заради това - за да стигне малото количество за по-дълго време, нашият мозък ни кара да спим. 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Козметична подмладяваща грижа за лице – как да избистрим тена

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Грижа за кожата през март - да пробудим кожата си

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Грижа за косата през топлото време – как да запазим блясъка и...

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив