Естествени и синтетични съставки при производството на ухания

Естествени и синтетични съставки при производството на ухания

Несъмнено производството на парфюми не е детска игра. Зад създаването на едно ухание стоят множество часове, изпълнени с труд, знания, проучвания и дълбоки познания в сфери като химията, козметиката, медицината, биологията и учението за ароматите.

Винаги сме твърдели, че е неизбежно да заобичаме повече любимите си есенции, след като се запознаем в по-задълбочени детайли с различните методологии и похват, използвани при тяхното създаване. Днешният текст е именно такъв – теоретично ориентиран, имащ за цел да ни даде възможността да надникнем в производството на парфюми отблизо и да опознаем още повече любимите си есенции.

Тема на днешния ни разговор са две големи групи при направата на парфюми, без които би било невъзможно ежедневно да се радваме на любимите си аромати. Ще си поговорим в по-големи подробности за естествените и за синтетичните съставки в съдържанието на един парфюм.

Естествените съставки при производството на парфюми са незаменим източник на божествените благоухания

Естествените съставки при производството на парфюми са незаменим източник на божествените благоухания

Вероятно самото наименование на тази съставна група издава повече за същността им. Естествените съставки, които откриваме широко в съдържанието на голям брой от предлаганите на пазара ухания, са с натурален и природен произход.

Напоследък ставаме свидетели на истински бум по отношение на заинтересоваността за произхода на продуктите, които използваме в ежедневието си. Винаги сме били на мнение, че детайлната информираност е първата и най-важна стъпка по пътя към постигането на задоволитено здраве. Едва ли ще е изненадващо да кажем, че за голям брой хора натуралният и органичният произход на използваните в парфюмерията съставки е от ключово значение.

Определено бихме могли да кажем, че се радваме на завидно количество естествени съставки в съдържанието на парфюмите. Най-общо казано, това биват всички етерични и естествени масла:

  • Екстракти от цветя и билки;
  • Екстракти от дървесина и зеленина;
  • Вода;
  • Екстракти от плодове и цитруси;

Естествените съставки, използвани в парфюмерията, са всички онези, които са добити от природата и за чиято екстракция са използвани редица методи като дестилацията, изпаряването и изстискването например.

Синтетичните съставки в парфюмерията пък са онези, чиито формули са изградени и съставени в лабораторни условия

Синтетичните съставки в парфюмерията пък са онези, чиито формули са изградени и съставени в лабораторни условия

Синтетиката в парфюмерията е също толкова важна, колкото и естествените съставки. За да се добие стабилен, балансиран и дълго издържащ аромат, то е необходимо в съдържанието му да се добавят определени видове съединения. Редно е да се подчертае, че наличието на синтетични съставки далеч не означава, че въпросният парфюм е вреден за използване.

На пазара се срещат както и изцяло синтетични аромати, така и комбинация между синтетика и натурални съставки, какъвто е и най-честият случай. За да се балансиране и консервира есенцията, е необходимо добавянето на ценни суровини, изкуствено създадени в лаборатория.

Едни от най-честите синтетични съставки, които биват използвани в парфюмерията, са:

  • Лабораторно създадени заместители на някои естествени съставки – важно е да започнем с този тип синтетика, тъй като изкуственото създаване на някои аромати предполага опазване на околната среда и минимизирането на необходимостта от животински секрети и екстракти за създаването на ухания. Популярен пример биват синтетично създадените мускус и амбра – известно е, че за добиването на естествените им варианти са необходими секрециите от благороден елен и кашалот, респективно.
  • Фталатите и парабените се срещат все по-рядко в състава на парфюмите, тъй като употребата им в големи количества по кожата може да доведе до негативни странични ефекти;

Съветът ни е винаги да проверявате подробно съдържанието на всеки един парфюм, за да сте сигурни във високото качество на избрания от вас продукт. Козметиката, медицината и парфюмерията през последните десетилетия отбелязаха голям ръст в подобрението на методите си за създаване на продукти.

Изкуствено направените съставки в никакъв случай не трябва да ни отказват от употреба на дадения артикул – в най-честия случай любимите ни благоухания са успешна смесица между синтетика и добавени допълнително етерични и естествени масла. Крайните продукти винаги биват дерматологично тествани, за да се гарантира максимално безопасността от тяхното използване върху кожата.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Банан - мекота и свежест в дамските парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ориенталските парфюми през 2019

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив